Cercetări de pionerat în domeniul nano-bio-tehnologiilor în Republica Moldova

15.07.2021

La 1 iulie 2021 Laborator Medical Genesys a postat o nouă ediție a emisiunii „Biblioteca Medicală”, unde împreună cu invitații Academician Ion Tighineanu, Prof. Viorel Nacu și Dr. Tudor Braniște au fost prezentate rezultate privind cercetările de pionerat în R. Moldova în domeniul nano-bio-tehnologiilor.

Academicianul Ion Tighineanu a vorbit în debutul emisiunii despre începuturile nanomedicinei în țara noastră la nivel de cercetare: ”Centrul Național de Studii și Testare a Materialelor a fost creat în anul 2001 după o vizită în SUA. Atunci a apărut ideea de a crea un centru în Republica Moldova, pentru a ne implica la nivel nanometric. Am selectat cei mai buni studenți de la specialitățile respective de la Universitatea Tehnică a Moldovei și Centrul a început să activeze. Sunt cercetări de pionerat.”

Rezultatele nu au stat sub semnul aștepătării. Președintele AȘM elogiază cât de bine și repede au fost pliate bunele rezultate: ”Peste doar cinci ani aveam lucrări recunoscute la nivel internațional. În cadrul Centrului au fost elaborate și susținute mai multe teze în domeniul nano-tehnologiilor. Tineri care au câștigat granturi și burse importante, care au petrecut studii în cadrul centrelor europene. Realizăm proiecte împreună cu Universitatea de Medicină și Universitatea Tehnică, dar este o consolidare a noastră, împreună și cu Universitatea Tehnică.”

Doctorul habilitat în medicină Viorel Nacu a punctat de ce trebuie continuat studiul în medicină și în dezvoltarea viitorului acesteia, cât și dezbaterile despre etică: ”Nano-tehnologia este o direcție nouă. Nano-tehnologiile oferă medicinei practice și regenerativă permisiunea de a crea structuri tridimensionale care ar fi prietenoase organismului uman, geo-compatibile, structuri ușoare care ar avea capacități de asimilare, de a incorpora celule vii în interiorul lor. Ar putea fi înlocuite țesuturi, pe viitor chiar și organe care sunt în deficit pentru transplant. Problemele etice există în orice sector de dezvoltare. Trezește discuții aprige chiar și în mediul academic.”

Cercetătorul științific Tudor Braniște a vorbit despre importanța dezvoltării acestui domeniu medical și direcționarea transportului de medicamente prin precizie: ”Aplicarea nano-tehnologiilor în domeniul medical cu perspective reale în domeniul imagisticii medicale, a metodelor diagnosticului și de tratament, precum transoportul direcționat de medicamente către țintă. Cu ajutorul nano-capsulelor putem direcționa un câmp mangnetic, substanța poate fi transportată până la țintă și eliberată. Utilizarea nano-capsulelor și transportul dirijat de medicamente ar contribui la aplicarea direcționată a tratamentului.”