Conferința Internațională „Nanotehnologii și Inginerie Biomedicală” - la a V-a ediție

05.11.2021

În perioada 3-5 noiembrie 2021, și-a ținut lucrările Conferința Internațională „Nanotehnologii și Inginerie Biomedicală”, ediția a V-a. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Asociația de Inginerie Biomedicală în colaborare cu Academia de Științe din Moldova, Federația Internațională de Inginerie Medicală și Biologică (IFMBE) cu suportul Comisiei Europene în cadrul proiectului H2020 „NanoMedTwin”. Conferința a fost găzduită de Universitatea Tehnică din Moldova și s-a desfășurat în format mixt.

Evenimentul  a reunit savanți, oameni de știință și inginerii din Germania, Japonia, China, Australia, SUA și multe alte țări din vestul și estul Europei, care se ocupă de cercetarea fundamentală și aplicată în domeniile nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale pentru raportarea celor mai recente rezultate teoretice și aplicații practice. Și la ediția curentă au participat savanți cu renume mondial în domeniu, precum prof. Hidenori Mimura, Universitatea din Shizuoka, Japonia, membri de onoare al AȘM, prof. Vladimir Fomin Institutul de Cercetări în domeniul corpului solid și științei materialelor din Leibniz, Dresda, Germania, membru de onoare al AȘM și alte zeci de  nume sonore. 

Deschiderea evenimentului a avut loc la 3 noiembrie 2021, evenimentul fiind prezidat de președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, co-organizator al conferinței, rectorul UTM, dr.hab., prof. Viorel Bostan și prof. Victor Șontea, co-organizator, dar și sufletul evenimentului care marchează și aniversarea de 70 de ani de la naștere.

În cadrul Conferinței au fost abordate o varietate multitudine de subiecte actuale din domeniile nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale, inclusiv: Nanotehnologii și nanomateriale,  Dispozitive medicale, Biomateriale pentru aplicații medicale, Instrumentație biomedicală, Prelucrarea semnalelor biomedicale, Imagistica medicală și procesarea imaginilor, Fizică medicală și biofizică, Inginerie moleculară, celulară și tisulară, Inginerie clinică, managementul și evaluarea tehnologiilor medicale, Bioinformatica, e-sănătate și telemedicină, Educație în inginerie biomedicală, Inovare, dezvoltare și cercetare interdisciplinară, Siguranța și securitatea nucleară și radiologică, Noi tehnologii pentru diagnostic, tratament și reabilitare ș.a.

Pe parcursul celor trei zile de lucru, rapoartele științifice au fost prezentate în cadrul mai multor secțiuni. Acestea au fost susținute de cercetători fizicieni, chimiști, electroniști, medici, specialiști în inginerie biomedicală, specialiști implicați în cercetări fundamentale și aplicative în domeniile de cercetare respective, care au expus cele mai recente elaborări nanotehnologice.

Sursa: www.asm.md